Casa viva

Casa Viva in de Muggenstraat 5 te 1000 Brussel is een solidair woonproject voor kwetsbare senioren en voor jonge gezinnen met een migratieachtergrond. Er wonen twintig mensen in twaalf lage-energiewoningen die betaalbaar zijn voor mensen met een laag inkomen. Er zijn grote en kleine woningen waarvan er zeven toegankelijk zijn met een rolstoel. Op het dak van het gebouw komt een gemeenschappelijk terras en een tuin. Op het gelijkvloers zal het Lokaal Dienstencentrum LD³ zijn intrek nemen.

Dit woonproject in hartje Brussel is samen met de bewoners ontwikkeld. Gedurende twee jaar gingen het Lokaal Dienstencentrum LD³ en Samenlevingsopbouw Brussel aan de slag met bewoners van de Anneessenswijk. Ze dachten na over hun noden, verwachtingen en mogelijkheden en over hoe ze willen samenleven. Stap voor stap werkten de bewoners het project uit. Eens de woningen waren toegewezen, vulden ze het ook zelf in. In de Muggenstraat leven de bewoners hun eigen leven, ieder in zijn eigen woning, maar ze leven er ook in groep, met de intentie om als goede buren voor elkaar te zorgen.

In januari 2018 namen de eerste bewoners hun intrek in het nieuwe gebouw en op 9 mei werd het officieel geopend. De bewoners worden er begeleid om als groep te leren samenwonen en zelf initiatieven te nemen. Eens het lokaal dienstencentrum er is, zullen de bewoners die lokalen ook kunnen gebruiken voor gemeenschappelijke activiteiten. Het gebouw is eigendom van LivingStones cvba, de coöperatieve vennootschap die opgericht werd door Baita.

CASA VIVA, een solidair woonproject voor kwetsbare senioren en voor jonge gezinnen met een migratieachtergrond in de Muggenstraat 5 te 1000 Brussel